LIVE TEXT | Război în Ucraina. Fiecare întârziere a livrărilor de armament înseamnă mai multe vieți pierdute, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Fiecare întârziere a livrărilor de armament înseamnă mai multe vieți pierdute, afirmă Zelenski

Este a 419-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au început pregătirile pentru o nouă întâlnire de tip Ramstein. Liderul ucrainean are așteptări mari de la această întâlnire la care vrea să fie luate decizii temeinice.

Foto President gov ua

UPDATE 06:00 Doi ruși au detaliat uciderea civililor și a copiilor ucraineni, într-un interviu

Doi bărbați ruși pretind că sunt foști comandanți ai grupului Wagner. Aceștia i-au declarat unui activist pentru drepturile omului că au ucis civili și copii în timpul pe care l-au petrecut pe frontul din Ucraina.

Foştii condamnaţi ruşi Azamat Uldarov şi Alexey Savichev au fost grațiați conform unor decrete prezidențiale rusești anul trecut. Potrivit gulagu.net, aceștia au descris într-un interviu video acțiunile desfășurate în Ucraina.

Uldarov a declarat că în Bahmut și Soledar ar fi primit ordin să anihileze pe toată lumea.

"Există un superior peste toţi comandanţii - este Prigozhin, care ne-a spus să nu lăsăm pe nimeni să iasă de acolo şi să anihilăm pe toată lumea", a spus el, făcând referire la fondatorul Wagner, Evgheni Prigozhin.

UPDATE 05:00 Fiecare întârziere a livrărilor de armament înseamnă mai multe vieți pierdute, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au început pregătirile pentru o nouă întâlnire de tip Ramstein. Liderul ucrainean are așteptări mari de la această întâlnire la care vrea să fie luate decizii temeinice.

„Este foarte important să înţelegem acest lucru: de fiecare dată când auzim că aprovizionarea promisă cu arme este întârziată, de fiecare dată când există îndoieli cu privire la tipul de arme pentru Ucraina, la raza de acţiune sau la alte caracteristici – de fiecare dată înseamnă că soldaţii ucraineni îşi dau viaţa ca să avem acest timp… timpul pentru a convinge că aprovizionarea cu armele necesare trebuie să aibă loc până la urmă. Fiecare inamic eliminat acum este un metru de pământ ucrainean eliberat mâine”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 03:00 Brazilia "se face ecoul propagandei ruse şi chineze" legate de Ucraina, denunţă Casa Albă

Casa Albă a criticat puternic Brazilia luni, după ce preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat în weekend Statele Unite că prelungesc conflictul din Ucraina, după o călătorie în Emiratele Arabe Unite şi China, transmite AFP.

"În acest caz specific, Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, organism direct ataşat preşedintelui american.

În China, Lula da Silva, care s-a întâlnit cu Xi Jinping, a acuzat Washingtonul că "încurajează războiul" din Ucraina, acuzaţii reînnoite duminică într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

"Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'", a mai afirmat Lula da Silva în capitala Emiratelor Arabe Unite.

Aceste critici se fac ecoul celor formulate de Moscova şi Beijing, care dau vina pe ţările occidentale pentru războiul care a început în februarie 2022 cu invazia rusă a Ucrainei.

Rusia intensifică atacurile asupra Bahmutului

Trupele armate ruse au intensificat loviturile aeriene și atacurile de artilerie asupra Bahmutului, potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar.

„Inamicul pur și simplu rade clădirile și structurile din Bahmut”, a afirmat Maliar, într-o postare pe Telegram.

Potrivit declarațiilor acesteia, acțiunile ofensive ale rușilor nu au dat roade deși continuă în sectoarele de front de la Bahmut, Liman, Avdiivka și Marinka. În prezent, Bahmut și Marinka sunt regiunile aflate în epicentrul conflictului dintre cele două tabere.

UPDATE 01:00 Ministrul ucrainean al apărării prezintă scuze Turciei pentru o comparaţie cu victimele cutremurului

Ministrul ucrainean al apărării, Olexii Resnikov, a prezentat scuze Turciei pentru că a comparat pierderile războiului ucrainean cu victimele cutremurului din Turcia, relatează DPA.

''Ucrainenii simpatizează cu poporul turc'', a scris el pe Twitter luni.

Resnikov declarase anterior ziarului spaniol La Razon, într-un interviu, că pierderile armatei ucrainene sunt mai mici decât numărul de morţi în urma cutremurului din Turcia, fără a da detalii mai concrete.

Peste 50.000 de persoane au murit în cutremurul de la începutul lunii februarie numai în Turcia.

Ucrainenii înţeleg ce înseamnă să îngropi mii de oameni nevinovaţi - prieteni şi vecini, a scris ministrul.

''Sunt recunoscător prietenilor noştri turci pentru sprijinul lor de neclintit şi pentru poziţia fermă privind Crimeea de când a început invazia rusă'', potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Lavrov afirmă că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă la Brasilia cu omologul său brazilian, Mauro Vieira, Lavrov a mulţumit Braziliei pentru ''înţelegerea genezei situaţiei din Ucraina'' şi a declarat că Rusia are ''un interes'' ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil.

Rusia a transmis în repetate rânduri că orice soluţionare a conflictului trebuie să recunoască ''realităţile'' anexării sale unilaterale a patru provincii ucrainene, pe care forţele sale armate le controlează parţial.

''Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat'', dar nici ţările occidentale şi nici NATO ''nu contribuie'' la acest lucru. Lavrov a acuzat Statele Unite şi Europa că ''nu-şi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă'', într-o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, care au pus capăt conflictului din estul Ucrainei, dar pe care actualul preşedinte al acestei ţări, Volodimir Zelenski, le califică astăzi drept ''concesii'', relatează EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”